Begravning för musikalintresserade

När en kär anhörig avlider vill många att begravningen ska hedra den anhöriges liv och spegla hens intressen. Om det rör sig om en musikalintresserad person är det enkelt att välja den bästa musiken till begravningen. Men det går också att hedra musikalintresset på många andra sätt, och skapa en vacker och minnesvärd ceremoni.

Hos lovabegravning.se kan du som är anhörig få hjälp med att skapa en begravning som motsvarar din närståendes önskemål. Lovabegravning.se har god lokalkunskap och mycket erfarenhet av juridik och administration kring begravningar. Du får en trygg och personlig rådgivning för att kunna skapa en fin begravning för din musikalintresserade släkting.

Välj bland musikaler

När du ska välja musik till begravningen finns det många musikaler att välja mellan. Om din anhöriga gillar amerikanska musikaler kan du till exempel välja musik från de kända musikalerna Grease eller Hair. Musikalen Grease skrevs av Warren Casey och Jim Jacobs. Det var år 1971 den först hade premiär i Chicago, men handlingen utspelar sig år 1959 i USA. Sju år efter att musikalen haft premiär filmatiserades den också med Olivia Newton-John och John Travolta i huvudrollerna.

Hair

Musikalen Hair handlar om hippiekulturen och generationen som praktiserade ”flower power”. Upphovsmakarna till musikalen hette Gerome Ragni och James Rado, och den hade premiär i New York i oktober 1967. Året därpå hade den svensk premiär, och på efterfesten dracks mycket alkohol. Gerome Ragni valde då att svinga runt i kristallkronan, men de svenska Hair-skådespelarna Pyret Moberg och Bill Öhrström stoppade honom. Denna scen inspirerade senare den klassiska bordsscenen i filmen Hair som Miloš Forman regisserade tio år senare.

Chess

En annan musikal är den svensk-brittiska skapelsen Chess som har musik av Björn Ulvaeus och Benny Andersson. De påbörjade tillsammans med sångmakaren Tim Rice arbetet på Chess under tidigt åttiotal. Chess har framförts många gånger, bland annat i London på åttiotalet och på Cirkus i Stockholm med Tommy Körberg i huvudrollen och Helen Sjöholm och Josefin Nilsson i andra roller.

Hjälp i sorgen

Att välja en bra begravningsmusik kan skapa en förbättrad kommunikation mellan en döende person och familjen. Det ger också en tröstande närvaro, enligt en rapport författad av forskare vid Kungliga Musikhögskolan. Studien undersökte hur musik påverkar människor när de drabbas av sorg och hur musikvalet i sig hjälper till i sorgearbetet. Här gick det att se hur släktingarna relaterade till den musik som spelades vid begravningen, vilken terapeutisk roll musiken hade och hur den användes under sorgebearbetningen. Musiken var för de flesta en viktig del av avskedet, och gav möjlighet att minnas den avlidnes livshistoria. Hos lovabegravning.se kan du få hjälp med att hitta rätt musikalmusik till begravningen och alla arrangemang runt omkring.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *