Musikaler är ett populärt nöje i Sverige

Att gå på musikal är ett stort nöje för många. Tack vare att det finns många olika teatrar i Sverige, sätts det upp musikaler i både små och stora städer som gör att vi kan njuta. Det som gör att musikal är en sådan populär form är att det finns så många inslag i den. Det finns både dans, teater och sång vilket gör att upplevelsen blir komplett. Beteckningen ”Musical Comedy” som var den första formen av musikal, uppfördes för första gången i London på 1890-talet för att sedan också började användas i New York.

Känd musikal till Malmö

Spelman på taket är en klassisk musikal som sätts upp i Malmö nästa år, vilket är första gången sedan 1997 då Jan Malmsjö spelade huvudrollen. Musikalen handlar om Tevje, mjölkköraren, som kämpar för att bevara de gamla judiska traditionerna och även för att hans döttrar ska gifta sig av kärlek och inte på grund av att de behöver pengar. Musikalen bygger på en roman skriven av författaren Sholem Aleichem. Orpha Phelan ska regissera musikalen och det blir hennes debut som musikalregissör. Hon har regisserat många operaföreställningar förut som till exempel ”Hoffmans äventyr” och ”La Boheme”. Dock vet man inte ännu vilka som ska spela i musikalen.

Fantomen på operan

En annan mycket känd musikal är ”Fantomen på operan”. Den har sitt ursprung från 1900-talets början och bygger på en fransk roman. Från romanen , skriven av Gaston Leroux 1868-1927, skapade musikalskaparen Sir Andrew Lloyd Webber en fantastisk berättelse som har uppskattas av många över hela världen. Huvudpersonen i musikalen är en vanställd man i 1800-talets Paris. Han bor under operahuset och blir vansinnigt förälskad i en av operans sopraner. Han är dock inte ensam om att vara förälskad i kvinnan och ett triangeldrama utspelar sig. Peter Jöback, en känd artist i Sverige, har spelat rollen både i London och i Sverige.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *