Stand-up komik

Är man i behov av ett gott skratt, vad vore då bättre än att köpa en biljett till en stand-up comedy show? Stand-up comedy kan översättas ordagrant med ståupp komik, och det är just vad det är. Oftast är det en eller till och med ett par artister som skapat och skrivit ihop en massa sketcher för att få publiken att skratta så mycket som möjligt. Dock är ståuppkomik främst förknippat med en person som för långa monologer, och inte sällan är dessa knutna till ett specifikt tema – på ett roligt sätt.

Kända utländska stand-up artister och shower

Trots att vi tycker det är roligt att lyssna till komik på vårt eget språk, så finns det riktiga höjdpunkter från utländska komiker som vi sällan glömmer. Eddie Murphy är en sådan person som har älskat att provocera och skämta sedan 80-talet med Raw och Delirious. Andra skojfriska män som bara måste ses om man talar det franska språket, är Gad Elmaleh och en relativt oerfaren Jean-Marie Bigard. Sketcher som ”La chauve-souris” och ”La vie normale” är helt fenomenala.

Några kända ansikten från USA är, förutom Eddie Murphy, Richard Pryor, Dave Chapelle och Amy Schumer.

Här hemma i Sverige går det inte att missa vår egen Robert Gustavsson som har varit med en lång tid nu. Hans senaste shower med parodidansbandet Rolandz blir istället en skämtsam och tramsig musikal i humoranda, om vi får beskriva det så. Robert Gustavsson springer visserligen inte omkring på scen med en Halloween-dräkt för barn, men hans utstyrsel är ungefär lika galen som en sådan.

Släng dig i brunnen och dess artister

Här i Sverige har vi haft en ganska lång tradition av ”ståuppare” – speciellt när tv-programmet ”Släng dig i brunnen” gick under 90-talet. Programmet har spelats in på Norra Brunn i Stockholm och uppmärksammat både nya och äldre komiker – såsom den numera avlidne Stellan Sundahl, Babben Larsson, Johan Glans, Jonas Gardell m.fl. Från programmet har sedan artisterna själva producerat sina egna shower runt om i Sverige. I skrivande stund gör t.ex Babben Larsson succé med sin show ”Expedition Babben” runt om i landet, och Johan Glans solar sig nu i glansen av sin populära ståupp-show The World Tour of the World.

Raw Comedy Club

När ”Släng dig i brunnen” slutade sändas 1999 så tog det inte lång tid förrän en ny ståupp-show och tv-program spred sig. Det hette ”Raw”, och hade ungefär samma koncept som den ovan nämnda på Norra Brunn (att inte missta den för Eddie Murphys show Raw 1987) – dock höll Raws ståuppare till på Raw Comedy Club i Stockholm. Klubben är fortfarande mycket välbesökt och har givit artister som Björn Gustavsson, Nour el Refai och Mårten Andersson kända namn. Några roliga sketcher att titta närmare på eller streama är Baksmällan av Johan Glans eller Överklasscirkus av Messiah Hallberg.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *