Musikalen Chess

I den svenskbrittiska musikalen Chess skickas du som tittare rakt in i Kalla krigets hårda dagar. Denna musikal hade premiär 1984 och gjorde turné över hela Europa tack vare framgångarna den mötte. Det är de välkända och erkända musikerna Benny Andersson och Björn Ulvaeus som ligger bakom denna succé, tillsammans med britten Tim Rice. Tycker du om överdådig musik, stora svallande känslor och att klura ut hur ett triangeldrama kan lösa sig? Då är Chess något för dig. Musikalen har för länge sedan slutat gå på teatrarna men finns numera att se på film.

754px-Björn_Ulvaeus_May,_2013 (1)De största rösterna

För de människor som var med under 80-talet är det säkerligen några minnen kring Chess som fortfarande är pinfärska. En av de största låtarna i Chess är Anthem som sjöngs av Tommy Körberg som även idag har en av Sveriges mest välkända röster. Körberg var med under den långa turnésvängen på 80-talet och drog ned applåder över hela Europa. Behöver du också åka över landet? Se till att kontakta en flyttfirma göteborg för att få hjälp. Handlingen i Chess rör sig mycket kring de historiska konflikterna mellan USA och Vietnam, vilket stegras i en kärlekshistoria som börjar utvecklas mellan två människor som borde vara naturliga fiender i och med sin nationalitet. Precis som i Kalla kriget pågår samtidigt en konflikt med Ryssland, eller Sovjetunionen som staten hette på den tiden. Både på schackbrädet och i replikväxlingen demonstrerar de motsatta sidorna sin makt, vilket stämmer bra överens med hur historien gick tillunder det Kalla kriget.

Mer i framtiden?

När det gäller Chess minns många även när musikalen sattes upp i Sverige igen, år 2002. Stor del av originaluppsättningen var med, bland annat Tommy Körberg som nu fick sällskap av den fantastiska sångerskan Helen Sjöholm. Med på scen var även Anders Ekborg och Josefin Nilsson, två professionella musiker som har haft strålande karriärer vid sidan av hela tiden. Chess är en musikal som skrevs in i historieböckerna direkt. Det var redan avgjort i och med att den skapades av två av världens mest kända kompositörer: Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Ända sedan världssuccén med ABBA kan man nästintill räkna med att allt de rör vid blir till guld. Musikalen Chess är fortfarande aktuell och sattes upp senast 2015 som en konsertversion. Många av de framträdande rollerna hade vid denna tid byts ut men flera av musikerna i orkestern var desamma som på 80-talet. Bland dem kunde vi se bland annat dirigenten Anders Eljas som spelade över hela världen när musikalen hade premiär.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *