Kristina från Duvemåla

Kristina från Duvemåla är musikalen som skapades av två av Sveriges mest älskade musikskapare, och som var baserad på ett av Sveriges mest älskade litterära verk. Med det menas naturligtvis att musikalen är skapad av Benny Andersson och Björn Ulvaeus, och baserad på Vilhelm Mobergs romansvit Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. Det är därför kanske inte konstigt att musikalen till dags dato har setts av mer än 1,6 miljoner människor.

Kristina från Duvemåla hade premiär för första gången år 1995 på Malmö musikteater. I rollerna som Kristina, Karl-Oskar och Robert syntes då skådespelare och artister som har blivit lika folkkära som Björn och Benny själva, nämligen Helen Sjöholm, Anders Ekborg och Peter Jöback. Trots vissa farhågor som uttryckts i efterhand av musikalens skapare, var den en stor succé, och från Malmö gick uppsättningen vidare till Göteborg, där den visades på Göteborgsoperan, och till Stockholm, där den visades på Cirkus. Den sista föreställningen av den ursprungliga uppsättningen gjordes år 1998.Oskar_Nilsson,_Maria_Ylipää_och_Robert_Noack

De som inte fick tillfälle att se Kristina från Duvemåla gladdes därför säkerligen år 2012, då musikalen åter sattes upp i sin helhet. Denna gång var det Svenska Teatern i Helsingfors som stod för föreställningen, och huvudrollerna spelades denna gång av Maria Ylipää, Robert Noack och Oskar Nilsson. Trots andra skådespelare var dock succén lika given denna gång som vid den ursprungliga uppsättningen, och Kristina från Duvemåla spelades i Helsingfors under ett år, för fullsatt hus. Därefter gick musikalen samma väg som tidigare, och spelades på Göteborgsoperan från och med hösten 2014, och till sist på Cirkus i Stockholm, där den sista föreställningen spelades den 3 januari 2016. Då satt både Björn och Benny i publiken. Förutom sina föreställningar är Cirkus också känd för sin vackra uteterass, där publiken kan hämta luft mellan akterna. Om du inte heller denna gång fick chansen att se Kristina från Duvemåla på Cirkus, kan du därför återskapa lite av känslan av att vara där genom att bygga ett uterum till ditt hus. Då kan du sitta på din alldeles egen uteterass, och lyssna på musikalen och drömma dig bort. Du hittar uterum för alla smaker och stilar på Skanskabyggvaror.se.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *