Jersey Boys

Jersey Boys

Jersey Boys är musikalen som har gått på de största scenerna över hela världen – och som nu har tagit sig hela vägen till Sverige. Här har den redan öppnat till ett jublande mottagande och Jersey Boys utlovar en helkväll med musik och må bra-känsla från USA:s östkust. Med fyra personer i huvudrollerna liksom en hel del intressanta bikaraktärer i kombination med en stark låtskatt har Jersey Boys det mesta för att bli en omtyckt musikal. Den har också satts upp bland annat i New York, Sydney och London – men nu är det alltså svenskarnas tur att få chansen att gå och se Jersey Boys.

The_4_Seasons_(1966)Historien bakom Jersey Boys kommer från det legendariska bandet The Four Seasons. De hade en frontman i Frankie Vallie, men de fyra medlemmarna i bandet var lika delaktiga i gruppens enorma succéer på framför allt 1960-talet. Under musikalens gång får besökarna följa gruppens öde och kamp med den kreativa biten som låtskrivande och framförande – men också mer praktiska delar som livet utanför scenen. Naturligtvis bjuds det på skönsång i massor eftersom varje medlem av ensemblen har en utmärkt sångröst för att så långt det är möjligt likna de ursprungliga Four Seasons både ljudmässigt och visuellt.

Jersey Boys hade urpremiär på Broadway 2005 och fick därefter snabbt nya uppdrag på stora teaterscener runt om i världen. Till Sverige kom den 2015 och blev snabbt en succé bland både musikalkritiker och besökare. Det ledde till att speltiden förlängdes över 2016 också med ett antal nya speldatum. Dessutom har den satts upp på två olika spelplatser – Chinateatern i Stockholm och The Theatre i Göteborg. De fyra skådespelarna i den svenska tappningen heter Bruno Mitsogiannis, Peter Johansson, David Lindgren och Robert Rydberg som alla har gedigen erfarenhet av musikalarbete och kan sina roller till punkt och pricka.

Det krävs inte stora kunskaper om amerikansk musikhistoria för att kunna uppskatta Jersey Boys. Tanken är att musikalen ska kunna tilltala alla olika typer av musikalbesökare med sin hänryckande musik och intressanta historia. Musikalen blir en tillbakablick på en era som numera är försvunnen med brylkräm i håret och klassiska mikrofoner.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *