Fantomen på Operan


Musikalen Phantom of the Opera, eller Fantomen på Operan, har sitt ursprung från 1900-talets början och byggd utifrån en fransk roman. Musikalen har sedan den sattes upp framförts inför mängder av fascinerade människor i publiker över hela världen. Den har förstås även visats för den svenska publiken, och oavsett vem som ser den så lämnar musikalen med sin handling och maffiga musik förmodligen ingen åskådare oberörd. Har du chansen att se musikalen i Sverige eller London så gör det. Fantomen på Operan tillhör en av våra mest kända och klassiska operor genom tiderna!

Phantom of the OperaMusikalens början

Från romanen skriven av Gaston Leroux (1868 – 1927) skapade sen Sir Andrew Lloyd Webber en musikal som snabbt blev omåttligt populär och känd över hela världen. Året var 1986, och sedan dess har den framförts i över 100 städer i 17 länder. En av städerna är Stockholm, där man har kunnat se den på Oscarsteatern med Peter Jöback i en av huvudrollerna. Peter Jöback är en av få som fått framföra en musikal både i ursprungslandet och här hemma i Sverige, och han har fått oerhört bra kritik för sina framföranden. Gissningsvis har över 70 miljoner människor fått njuta av Phantom of the Opera över hela världen! År 2004 producerade dessutom Lloyd Webber en filmatisering av musikalen.

Se musikalen live

gaston_leroux_-_le_fantome_de_loperaMan kan fortfarande se musikalen live i Sverige. Boka in en hel weekend i huvudstaden och njut av The Phantom of the Opera som sedan premiären 14 september 2016 har gått för fulla hus. Att klä upp sig i snygga kläder, kanske i en stil av twist and tango, äta en god middag och sen se musikalen tillsammans med gott sällskap kommer bli en minnesvärd upplevelse. Du kommer förmodligen ta med dig kvällen resten av ditt liv. Om du åker till London så ska du givetvis besöka West End och gå på en av de stora operorna!

Handling

Musikalens handling kretsar kring operahuset i Paris kring 1800-talets slut. En vanställd man, fantomen, bor under operahuset och blir förälskad i en av sopranerna på operan. Fantomen får dock konkurrens av kvinnans barndomskamrat och ett triangeldrama utspelar sig. Musiken i Fantomen på Operan är storslagen och lämnar förmodligen ingen utan starka känslor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *