Ägd – Lindström & Schyffert

Fredrik_Lindström_2014-08-28_001Ägd – Lindström & Schyffert

En av de mest uppmärksammade scenshowerna under de senaste åren tillhör två veteraner inom humor-Sverige: Fredrik Lindström och Henrik Schyffert. Tillsammans har de stått för otaliga timmar underhållning både på TV och på scen, vilket har gjort att de har kunnat slipa fram deras mest polerade scenpersonligheter och bjuda på högklassig show. En av komikerparets mest framträdande egenskaper är att de kombinerar humor med tankeväckande betraktelser av samtiden. Det har de spunnit vidare på i föreställningen Ägd som ger en känga åt våra konsumtionsmönster idag. Med en mer humoristisk inställning försöker de visa hur absurt vårt beteende ibland kan te sig.

Schyffert och Lindström har samarbetat förut när de tillsammans skrev föreställningen The 90’s – Ett försvarstal. Då agerade Lindström i kulisserna som manusförfattare och regissör medan Schyffert var den som fick bära hela ansvaret själv på scenen. Den här gången delar de scen med varandra när Lindström tar steget ut i rampljuset. Ingen är dock något nytt namn för den breda massan. Medan Schyffert gjorde sig ett namn i Killinggänget på 1990-talet har Lindström varit med i radiogruppen Hassan och på senare år blivit domare i det populära tv-programmet På spåret.

Ägd tar avstamp i svenskens till synes maniska behov av ständigt nya materiella objekt. Med nya prylar som statussymbol har vårt konsumtionsmönster vidgats från att endast inkludera de mest basala nödvändigheterna till att bestå av alltifrån nya läppstift till den senaste mobilen. Med pricksäkra och skrattframkallande betraktelser vill Schyffert och Lindström få oss att se på konsumtionen med nya ögon och försöka bena ut varför prylar faktiskt är så viktiga för oss. På så sätt är Ägd en fortsättning på den omåttligt populära föreställningen Ljust och fräscht som hade ett liknande tema.

Ägd sattes för första gången upp i början av 2014 och fick höga betyg av recensenterna. Aftonbladet gav den full pott och kallade den för en succé. Publiken reagerade på ett liknande sätt och showen har dragit fulla hus sedan premiären. Det har gjort att den har fått speltiden förlängd flera gånger och den fortsätter att sättas upp på Rival i Stockholm under 2016. Ett sätt att avnjuta showen är att gå in med kollegorna på en kick off Stockholm.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *